Impressió Offset vs Digital

La tecnologia d’impressió més utilitzada al món continua sent l’offset encara que la digital creix amb força. Però, quin és el seu futur? Clients, impressors i experts es resisteixen a escollir i pronostiquen una llarga vida a les dues tecnologies.

El Grup Aries, va obrir les seves portes fa 40 anys com a impremta a Pinto (Madrid) però assegura que va tornar a néixer el 2009. Va ser llavors quan va decidir fer front a la crisi reinventant-se: va passar de ser impressor a oferir un servei complet de comunicació gràfica i es va aliar amb quatre empreses. Des de llavors, comercialitza serveis de comunicació crossmedia (que integra i interrelaciona canals online i offline), impressió offset i digital, disseny gràfic i disseny web. L’èxit de la seva re invenció és evident: el 2013 va créixer un 28% en demandes i un 38% en nombre de treballadors.

A Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona), Gráficas Varias serveix etiquetes per a la indústria del vi i el cava des de 1918. A punt de complir un segle d’història, l’empresa segueix especialitzada en etiquetes i utilitza offset, flexo o digital en funció del producte. «El nostre pilar ha sigut l’especialització i la inversió tecnològica constant, sempre pendents de qualsevol innovació per estalviar temps i diners, assegura Josep Varias, el seu director general. I afegeix: «la millor opció és combinar offset i digital. Les característiques de cada feina determinaran la tecnologia més adequada».

Centenars d’empreses gràfiques han seguit un camí similar i no renuncien a dues tecnologies que són, i pareix que seguiran sent, complementaries. Sol el volum de les tirades, el valor afegit o l’especialització determinaran l’ús del offset o de la impressió digital.

Impressió Offset
Impressió Digital

Offset, tecnologia líder i amb futur

Sol l’1%  que s’imprimeix en tot el món (en volum) és amb tecnologia digital. Està clar, doncs, que l’offset, amb totes les seves varietats, és la tecnologia líder. Jordi Quera, president de l’Associació Espanyola de Subministraments per a la Indústria Gràfica, Embalatge i PVL, assegura que “l’offset és el sistema que ofereix, en general, la qualitat més alta (màxima resolució), i per tant, les aplicacions que ho requereixin preferiran aquesta tecnologia”. I afegeix: “La majoria d’impressions de seguretat en el món es fan amb offset, els catàlegs, etiquetes i el packaging d’alta qualitat, també. La clau radica en aquells treballs en què a més a més l’offset és el més productiu.

A pesar del seu lideratge, Jordi Quera admet que, en els últims temps, “l’offset en pla ha perdut força en els àmbits de l’edició, premsa i en la impressió comercial (quasi un 50% d’aquest mercat), on internet li ha superat part de la producció i on està entrant amb força la impressió digital”. En altres mercats, en canvi, l’offset es manté o creix: “com per exemple, en el d’etiquetes, en el prospectes farmacèutics o en els mercats de seguretat”. Quera enumera desenes de casos d’èxit amb tecnologia offset: “impressió flexible; etiquetes en offset rotatiu o semi; mercat de seguretat, el que es requereix especificacions d’impressió de línies fines amb tintes especials, en impressió comercial i en totes aquelles aplicacions que exigeixen qualitat i fiabilitat.

Jordi Collado, director comercial i de marketing de IPAGSA, companyia especialitzada en planxes d’offset, tant optimista o més. Assegura que “els segments més pujants de la indústria gràfica, com el packaging, aposten cada cop més per la tecnologia offset com la majoritària per a la seva estratègia productiva”. “Segueix sent la que ofereix solucions de major qualitat o costos més competitius -afegeix-, per el que podem augurar un futur molt positiu.

Previsions a part, Jordi Quera aconsella no plantejar disjuntives: ”hem de començar a pensar a no pensar en una tecnologia concreta d’impressió, sinó en la combinació de les tecnologies per aconseguir la màxima flexibilitat per produir cada tipus d’impressió”. La clau és adaptar-se a les exigències del consumidor i ser competitius. La tecnologia offset millora dia a dia amb novetats que permeten augmentar la seva competitivitat: noves màquines que redueixen els temps de preparació i automatitzen processos, innovacions que estalvien el consum de productes químics i costos, etc. Segons Jordi Collado, els impressors estan invertint en offset per augmentar capacitat productiva: “qualsevol impressor avui està produint amb un nivell de competitivitat molt més gran que cinc  anys enrere. D’una altra manera ja no estaria actiu. Això demostra que l’offset està més viu que mai, precisament perquè s’està adaptant a nous reptes i canvis del mercat actual”.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *