Air Ink: la primera tinta creada amb aire contaminat

L’augment de població ha comportat també l’increment de la pol·lució, sobretot en algunes grans ciutats d’Àsia. Però, i si aquest aire contaminat i perjudicial per a la salut es pogués convertir en una eina meravellosa per a crear art? Així ha nascut Air Ink, la primera tinta creada a partir de l’aire contaminat.

El procés d’aquesta innovadora tecnologia és més simple del que pot semblar en un principi. Els gasos que s’emeten dels cotxes o de les xemeneies arriben directament al nostre aire i, per tant, als nostres pulmons.  El científic Anirud Sharma és inventor de dispositius. Sharma formava part de l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), i ara, després d’anys d’investigació, ha impulsat aquest projecte amb la seva empresa Graviky Labs i el suport per a la inversió de la marca de cervesa Tiger. En aquest vídeo explica i presenta aquesta meravellosa idea

L’idea és la següent: la contaminació es converteix en tinta d’alta qualitat. Els dispositius creats són capaços de recollir la contaminació abans que aquesta arribi a l’aire. El dispositiu s’uneix al tub d’escapament del vehicle per a capturar el carbonet que genera i evita que arribi a l’aire. Quan el motor s’activa, aquest també s’engega automàticament. Els gasos poden fluir sense danyar el motor del vehicle, però les partícules fines que són contaminants es queden dintre d’aquesta unitat. En l’exterior, aquest mecanisme té una llum blava, que quan es converteix en roja indica que la conca està plena.

A l’Àsia s’han muntat aquests dispositius en camions i generadors, i en sols un mes s’arriba a capturar més de mil milions de partícules.

Després, aquest carbonet recollit arriba al laboratori on es purifica i passa per varis processos industrials que permeten obtenir els diferents tipus de tinta i pintura. Com totes les partícules capturades s’han aconseguit més de 150 litres de tinta, el que equivaldria a unes 2.500 hores d’emissió de diòxid de carboni.

Sols el marcador més petit, de punta fina de 0.7mm, conte aproximadament 40 minuts de la contaminació que emetria un cotxe dièsel. Un pinzell ample fins a 50mm conté uns 130 minuts d’aquesta contaminació. El projecte està encara en fase experimental, però de continuar per bon camí, pot arribar a tindre un impacte molt positiu en la societat.

El projecte es va donar a conèixer a partir d’una campanya de Kickstarter que tenia com a objectiu aconseguir 14,000$, i que va superar aquesta xifra arribant a més de 41,000$.

Actualment, hi ha una exposició a Brixton,”The Clain Air Gallery”, un espai temporal on es mostra diferents obres d’art fetes amb tinta d’aire. A més a més l’avinguda Shaftesbury de Londres lluirà un cartell dibuixat a mà per Kristopher Ho amb l’objectiu de convèncer a Sadiq Khan, alcalde de Londres, d’utilitzar aquesta tecnologia per capturar i disminuir la contaminació londinenca.

L’inventor Anirudh Sharma
Clear Air Gallery, Brixton
Cartell de Kristopher Ho a Londres amb Air Ink

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *