Comença a estalviar espai utilitzant el format HEIF

El High Efficiency Image File o format HEIF es un tipus de arxius per a imatges i seqüència d’imatges que va néixer el 2013. Va ser desenvolupada per Moving Picture Experts Group (MPEG) y es el format que permetrà estalviar fins el doble d’espai en els nostres telèfons i ordenadors.

Però, Per que tant revolt amb aquest format?

El principal punt fort d’aquest format respecte al, utilitzat fins ara, JPEG es la compressió d’imatges. Una imatge en format HEIF pot arribat a ocupar la meitat que una JPEG, i a més a més amb una qualitat superior.

No obstant, es te que aclarir que el format JPEG no es igual que el HEIF; ja que aquest no es un format de imatge com tal, es un contenidor d’imatges. El format HEIF et permet guardar una seqüència d’imatges.

Per altra banda, el format HEIF actua com el RAW en quant a l’edició d’imatges. Es a dir, pots modificar la imatge quantes vegades vulguis i sempre es podrà revertir els canvis realitzats, obtenint la imatge original. En altres casos com el JPEG o el PNG, al modificar una imatge es perd tota possibilitat de recuperar la versió anterior a aquesta.

Per que no s’ha utilitzat fins ara el format HEIF?

A pesar de tenir quatre anys de vida, aquest format no a començat a escoltar-se fins l’anunci d’Apple. Això es degut a que el format fins ara no s’ha utilitzat degut a la seva gran exigència de recursos del sistema. Fins ara els processadors tant mòbils com d’ordenadors no tenen la suficient potencia per a processar imatges en aquet tipus de format d’una manera àgil i ràpida.

Per una altra banda, el fet de que Apple hagi apostat per aquest format no comporta un ús restrictiu d’aquest format a iOS. Això vol dir que qualsevol sistema pugui incloure en els seus dispositius. Tot apunta a que el HEIF es popularitzarà per avenços tecnològics i per les avantatges que comporta respecte a altres formats com el JPEG o el PNG.

Algú recorda el BPG?

Al 2014, va sorgir un nou format d’arxiu que va fer que tot el mon s’entusiasmessin. Fabrice Bellard, un conegut programador i creador de FFmpeg, va crear un contenidor adequat per a imatges i denominat BPG que compartia moltes de les característiques que presenten el HEIF. Comparteix l’alta qualitat de la imatge, la compressió sense pèrdues. Les Metadades EXIF, ICC y XMP. I a més a més, un format que també treballi amb les animacions.

No obstant, aquest format mai va arribar a triomfar –al igual que HEIF fins a l’anunci d’Apple- i tot apunta a que no ho farà, ja que el format HEIF compta amb algunes avantatges extra respecte a aquest, com la informació de profunditat, seqüències d’imatges, etc.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *